Known issues

Uitvoerportaal

Importeren Shapefile (Microsoft Edge)

Wanneer u een shapefile wilt importeren als zoekgebied in het NDFF Uitvoerportaal, kiest u voor 'Kaart - Zoekgebied' importeren en vervolgens 'Shape'. Vervolgens klikt u op 'Kies en upload bestand' om de gezipte shapefile in uw verkenner aan te wijzen. In Microsoft Edge werkt het niet als u op de knop 'Kies en upload bestand' klikt. In Google Chrome & Firefox werkt dit wel.
--> Workaround: Houdt de knop 1 seconde ingedrukt in plaats van een losse klik op de knop 'Kies en upload bestand', dan werkt het wel om de verkenner zichtbaar te krijgen om uw bestand aan te wijzen.

Wat is het verschil tussen 'Alle insecten' en overige insecten soortgroepen?

In het Uitvoerportaal kunt u verschillende soortgroepen selecteren. Er is beperkte ruimte en om die reden is er een keuze gemaakt voor de veel gebruikte soortgroepen. Bij insecten kunt u kiezen voor:

• Dagvlinders
  • Nachtvlinders
  • Libellen
  • Sprinkhanen en krekels
  • Wespen, bijen en mieren
  • Kevers
  • Alle insecten

Wanneer u kiest voor de laatste soortgroep, 'Alle insecten' dan krijgt u meer te zien dan de daarboven genoemde groepen. Onder 'Alle insecten' vallen daarnaast ook:

• Vliegen
  • Wantsen
  • Cicaden

Uitsluiten soorten bij zoekcriteria

In het Uitvoerportaal kunt u bij zoekcriteria soorten invoeren. Na het invoeren van een soort kunt u op het '+' teken klikken om een extra soort toe te voegen. Achter de soortnaam staat een checkbox die altijd is aangevinkt. Daarachter staat nog een checkbox die leeg is. Wanneer u met de muis over de checkbox veegt, verschijnt het label 'exclusief'. Deze functie is bedacht om bijvoorbeeld bij de selectie van Wnb - Habitatrichtlijn bepaalde talrijke soorten weg te kunnen laten. Helaas werkt deze functie momenteel niet.

Exporteren naar Excel - maximaal 65.536 waarnemingen

Na het raadplegen van het Uitvoerportaal worden vaak de gevonden resultaten geëxporteerd. Dit zijn de opties die er zijn:

• Shapefile (SHP)
  • KML plain (Google Earth)
  • Comma Separated Value (CSV)
  • Excel (XLS)
  • Geographic Markup Language (GML)

Wij willen u er op attenderen dat de Excel export de 'oude' indeling betreft. Dat zijn .xls bestanden in tegenstelling tot de tegenwoordige .xlsx bestanden. Belangrijk verschil tussen deze formaten is het maximaal aantal regels wat er in een werkblad past:

• .xls - maximaal 65.536 regels
  • .xlsx - maximaal 1.048.576 regels

Dit betekent dat een export vanuit de NDFF die meer dan 65.536 waarnemingen bevat wordt afgebroken. Er wordt bij het exporteren geen waarschuwing gegeven maar onderaan het Excel bestand staat een rode tekst; 'TRUNCATED'.

Wij raden u aan om grote exports altijd te exporteren naar CSV. Deze kan eenvoudig in Excel worden geopend met behulp van de functie 'tekst naar kolommen'. Exports die bedoeld zijn voor analyse in een GIS kunnen beter direct naar Shapefile worden geëxporteerd. Eventueel kan het .dbf bestand uit de Shape ook in Excel worden geopend, maar deze moet dan als kopie worden opgeslagen anders is de integriteit van de Shapefile verdwenen wat resulteert in fouten in uw GIS applicatie.