Opendatabeleid NDFF en kwetsbare soorten

De NDFF is in transitie om in 2025 naar een voorziening met open data te gaan. Dit betekent dat iedereen toegang zal krijgen tot de natuurdata in de NDFF, op basis van het opendatabeleid. Dit beleid is tot stand gekomen met samenwerkende partijen van de NDFF. Hierin staat onder meer beschreven hoe we met de data omgaan, met name de data van kwetsbare soorten, wie er toegang heeft tot bepaalde onderdelen van de databank, wat je met de data wel en niet kan, en hoe we misbruik voorkomen. 

Een klein gedeelte van de data in de NDFF is dus niet door iedereen (in detail) te zien. Het gaat om gevoelige data zoals de waarnemingen van kwetsbare soorten, persoonsgegevens van bijvoorbeeld de waarnemer en data van bronhouders die deze data liever niet als open data in de NDFF willen hebben (‘data van derden onder voorwaarden’).

Waarnemingen van kwetsbare soorten worden vervaagd weergegeven in het opendata-gedeelte. Dit geldt voor soorten die op de Lijst Kwetsbare Soorten staan. Op deze manier wordt verstoring en beschadiging van kwetsbare soorten en/of hun leefgebied voorkomen.

U vindt de Lijst Kwetsbare Soorten via onderstaande link: https://serviceteam.ndff.nl/hc/nl/articles/11545441942941-Lijst-Kwetsbare-Soorten

Meer informatie over de transitie kunt u vinden op: https://www.ndff.nl/hoe-werkt-het/transitie/ 

 

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen

0 Opmerkingen

Artikel is gesloten voor opmerkingen.